Drátenictví

Drátenictví je originální řemeslo pocházející ze Slovenska od Žiliny a Kysuce. Počátky drátenictví nejsou známé, ale předpokládá se vznik po roce 1 600, kdy se průmyslově začal tahat drát (předtím se drát koval). Bylo to kočovné řemeslo, dráteníci chodili po celé Evropě. Dostali se i do Ameriky, ale zde se kočování neujalo a dráteníci se nechávali najímat do drátenických manufaktur. 

Dráteník půl roku v dílně vyráběl předměty z drátu (naběračky, podložky pod žehličky, pařáčky, košíky, koše a jiné) a půl roku kočoval a opravoval kameninové hrnce.

Ukázka

Dráteník

Ještě jste nepotkali kočovného dráteníka? Dráteník Aleš Kulhánek k Vám dorazí se svou drátenickou výbavou a předvede vám ukázku tradičního černého drátování. A pokud budete chtít, poví Vám zajímavosti z historie i současnosti drátování.

Řemeslná dílna

Drátování

V drátenické dílně si každý může vlastnoručně vyrobit dekoraci z drátu a ozdobit ji například korálky dle své fantazie. Výrobek si samozřejmě odnese s sebou domů. Vyrábíme vždy dekorace, které se hodí k danému období nebo akci.

Ukázka

Drátenické muzeum

V našem stánku si můžete prohlédnout malou, ale bohatou výstavku historických i nových předmětů nějakým způsobem spojených s drátováním – nástroje, potřeby do kuchyně, dekorace, nádobí a jiné.